Αρχική Εκκλησία Σήμερα 29 Νοεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Φιλουμένος ο νέος Ιερομάρτυρας.

Σήμερα 29 Νοεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Φιλουμένος ο νέος Ιερομάρτυρας.

Από antwnio

 

Από μικρός ο Άγιος Φιλούμενος αγάπησε το Χριστό. Σε ηλικία δέκα ετών μαζί με τον αδελφό του,περίμεναν να αποκοιμηθεί ο μεγαλύτερος αδελφός τους, και αυτοί σηκώνονταν, καθώς και προσεύχονταν κρυφά για ώρες.

Ο Άγιος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου στην Κύπρο. Η γιαγιά τους, Λωξάντρα τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων. Διαβάζοντας ο Άγιος του Θεού Φιλούμενος, το βίο του Αγίου Ιωάννου του Καυσοκαλυβίτου, ως άλλος μιμητής εκείνου, έκαυσε τις επιθυμίες του κόσμου τούτου.

Ο Φιλούμενος μαζί με το δίδυμο αδελφό του,  Ελπίδιο φλεγόμενοι  από θείο έρωτα, ξεκίνησαν για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Εκεί παρέμειναν για πέντε χρόνια και μετά αναχώρησαν  από την Κύπρο  προς τα Ιεροσόλυμα. Ο πατήρ Ελπίδιος μετά από δώδεκα έτη διακονίας στα Ιεροσόλυμα συνέχισε τον εκκλησιαστικό βίο του, σε διάφορα μέρη της Ορθοδοξίας και εκοιμήθη στο Άγιον  Όρος.

Ο Φιλούμενος έμεινε στα Ιεροσόλυμα  επί 46 έτη, οπότε πραγματοποίησε διακονία στην αδελφότητα του Πατριαρχείου,το  οποίο υπηρέτησε ως φύλακας αγίων τόπων,αλλά εξαιρέτως αγίων τρόπων. Τελευταίος σταθμός της διακονίας του  ιδίου ήταν το Φρέαρ του Ιακώβ, το οποίον έγινε τόπος του μαρτυρίου του.

Στις 16 Νοεμβρίου 1979 μ.Χ. (29 Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), φανατικοί σιωνιστές, οι οποίοι διεκδικούσαν το προσκύνημα ως δικό τους, τον κατέκοψαν την ώρα του εσπερινού, Αγιοταφίτες πατέρες παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του, έπειτα από πέντε ημέρες και το ενταφίασαν στην αγία γη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατά την κηδεία θανούντος μέλους της αγιοταφικής αδελφότητας, ανοίχθηκε ο τάφος του πατέρα Φιλουμένου, για να γίνει ανακομιδή των οστών. Όλοι τότε οι παρευρισκόμενοι αντίκρυσαν ένα εξαίρετο και θαυμαστό θέαμα.

Το σώμα του νεκρού Αρχιμανδρίτη ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι και τα Χριστούγεννα του 1984 μ.Χ., οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλης Κλαυδίου ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει. Το λείψανο τοποθετήθηκε με κάθε ευλάβεια σε γυάλινη λειψανοθήκη στο βόρειο τμήμα του Αγίου Βήματος στον ιερό ναό της Αγίας Σιών, όπου και γίνεται αντικείμενο προσκύνησης από χιλιάδες πιστούς.

Διαβάστε επίσης