Αρχική Ελλαδα Άρθρο του Παν.Σπυρόπουλου-Ο θάνατος του εμποράκου στην Ελλάδα μας .

Άρθρο του Παν.Σπυρόπουλου-Ο θάνατος του εμποράκου στην Ελλάδα μας .

Από antwnio

Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση από το 2008 . Με αφορμή το υγειονομικό πρόβλημα ο Έλληνας πλήττεται ακόμα περισσότερο, και άνισα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όπου ο εγκλεισμός δεν είναι το ίδιο αυστηρός με την χώρα μας. Εκεί οι επιχειρήσεις εμπορίου και εστίασης δεν είναι κλειστές 9 συνεχείς μήνες όπως στην Ελλάδα
Βλέπουμε σήμερα από τις ομάδες που πλήττονται περισσότερο οικονομικά, αυτή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο Arthur Miller έγραψε το θεατρικό έργο «ο θάνατος του εμποράκου». Αυτό τον τίτλο θα δανειστώ και θα πω ότι τώρα είναι ο θάνατος του εμποράκου στην Ελλάδα μας .
Κατ’ αρχήν θέλω να πω ότι δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχει κοροναϊός , αλλά λέω ότι ο προγραμματισμός και η αντιμετώπιση του ήταν μια αποτυχία κατά την άποψη μου. Σαν παράδειγμα να πω έκλεισαν τα καφέ που ήταν με αυστηρές αποστάσεις και αριθμό ατόμων και μετά γινόταν πανικός στα πάρκα, απαγορεύτηκαν τα τέσσερα άτομα στο αυτοκίνητο αν δεν είναι πρώτου βαθμού συγγένειας , τα δυο άτομα στα ΤΑΧΙ και από την άλλη μεριά στα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κόσμος είναι σαν σαρδέλες .
Τα μικρά εμπορικά μαγαζιά θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά με ραντεβού και με διάφορους περιοριστικούς όρους , για να μπορέσουν να επιβιώσουν . Ακόμα κι αν δεν πληρώνουν τα ενοίκια τώρα και  οι υπάλληλοι βρίσκονται σε αναστολή, το πρόβλημα δεν λύνεται. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες, ειδικά επιχειρήσεις με εποχικά προϊόντα καθώς και οι επιχειρήσεις με ένδυση παραγγέλνουν τα προϊόντα τους από την προηγούμενη σεζόν, δηλαδή δέκα μήνες νωρίτερα και προπληρώνουν το εμπόρευμα με επιταγές . Οι κυβερνώντες νομίζουν ότι με το να δώσουν παράταση στην πληρωμή των επιταγών έλυσαν το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί ο εισαγωγέας η ο παραγωγός πληρώνεται από τον επιχειρηματία της λιανικής με επιταγές. Εάν τα καταστήματα δεν ανοίξουν , ακόμα και αν ο καταστηματάρχης δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ενοίκιο, εφόσον δεν μπόρεσε να πουλήσει το εμπόρευμα που αγόρασε, δεν θα μπορέσει να καλύψει την  επιταγή.
Όταν λοιπόν σταματήσουν οι παρατάσεις θα αρχίσει το σφράγισμα των επιταγών γιατί σχεδόν κανένας απ’ αυτούς δεν έχει χρηματικό απόθεμα μετά από τόσα χρόνια με τόσα προβλήματα, όποτε θα βρεθούν εκατομμύρια επιταγές σφραγισμένες με αξία δισεκατομμυρίων. Όλος αυτός ο κόσμος θα βρεθεί στον Τειρεσία, χωρίς  χρηματοληπτική ικανότητα από τις τράπεζες. Όλες οι υποθήκες θα είναι υποψήφιες για εκποίηση.
Και πείτε μου εσείς τώρα αν αυτό δεν είναι ο θάνατος του εμποράκου. Δεν εννοώ βέβαια κυριολεκτικά την έννοια της λέξεις θάνατος, αλλά είναι σίγουρο ότι η οικονομική απελπισία έχει ήδη αυξήσει στην χώρα μας την κατάθλιψη που οδηγεί σε αρρώστιες αλλά και στην αυτοκτονία. Αν με ρωτήσετε αν γι’ αυτό υπάρχει κάποια πρόταση , θα σας απαντήσω ότι μια λύση θα ήταν να συσταθεί ένα ταμείο στηρίξεις μικρών επιχειρήσεων  με δάνεια μακροχρόνια με χαμηλό η με μηδενικό επιτόκιο και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Βεβαίως για να βρεθεί μια τέτοια λύση και να υπάρξει ένα Ταμείο Στήριξης θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση που να ενδιαφέρεται για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Και μια αντιπολίτευση που αν η κυβέρνηση δεν το πράττει,  να ασκεί πίεση προς αυτή την πλευρά με συγκεκριμένες προτάσεις.
Δυστυχώς όμως εγώ τουλάχιστον, ούτε βούληση από την κυβέρνηση βλέπω, αλλά ούτε και συγκεκριμένες προτάσεις από την αντιπολίτευση για να σωθεί ένας τόσο μεγάλος και σημαντικός για την χώρα μας κλάδος

Διαβάστε επίσης