Αρχική Πολιτική Α. Γεωργιάδης: Στην εξαγορά της FORTHNET η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή

Α. Γεωργιάδης: Στην εξαγορά της FORTHNET η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή

Από antwnio

Η διαφαινόμενη εξαγορά της FORTHNET-NOVA από την εταιρεία Alter Ego συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη παραμένει αντικείμενο της μετωπικής σύγκρουσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα της διαπλοκής εκδοτικών, μιντιακών και ποδοσφαιρικών συμφερόντων.

Η εξαγορά της FORTHNET ήταν το αντικείμενο της πρώτης επίκαιρης επερώτησης που συζητήθηκε στην παρούσα Βουλή, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συζήτηση της οποίας τρεις υπουργοί είχαν καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν θέλει να παρέμβει, ότι η όλη διαδικασία προχωρά από τις πιστώτριες, της FORTHNET, τράπεζες και αν υπάρχει ζήτημα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού θα το κρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Παρ΄όλα αυτά, το συγκεκριμένο ζήτημα επανήλθε στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, νωρίτερα σήμερα, με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά που είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, αυτή τη φορά απευθυνόμενη στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

“Εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ”

«Μου κάνει εντύπωση ότι επανέρχεστε στο ίδιο θέμα, ξανά και ξανά. Εγώ κατανοώ την ανάγκη να ασκείτε αντιπολίτευση, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά αρχίζετε να δείχνετε ένα είδος μανίας για το θέμα αυτό», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Παππά, χαρακτηρίζοντας “παρεξηγήσιμο” το επαναλαμβανόμενο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. «Δεν μπορεί κάθε εβδομάδα να κάνετε την ίδια επίκαιρη ερώτηση! Στον χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν πολυποίκιλα συμφέροντα. Δεν έχει συμφέροντα μόνο ένας, έχουν και άλλοι…’Αρα όποιος δείχνει μανία, μπορεί να κατηγορηθεί ότι είναι με τους άλλους και όχι με τον έναν…’Αρα προσοχή λίγο στο όριο», σχολίασε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης τη συχνότητα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το ζήτημα.

“Καμία παρέμβαση της κυβέρνησης”

Αναφορικά με την εξαγορά της FORTHNET-NOVA, o υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε ότι είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2016, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τότε δεν μερίμνησε να τεθεί όρος να μην πάρει την εταιρεία όποιος τυχόν κατέχει ποδοσφαιρικές ομάδες. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, ανοιχτή διαδικασία, όποιος θέλει πάει και καταθέτει προσφορά και μακάρι να πάει και κάποιος άλλος, εκτός από τον κ. Μαρινάκη, και να καταθέσει καλύτερη προσφορά από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία».

«Θα είμαι προσωπικά πολύ ευτυχής, ως υπουργός Ανάπτυξης, αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από την προσφορά του κ, Μαρινάκη», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «μέχρι στιγμής, σε αυτή τη διαδικασία, έκριναν οι τράπεζες ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά». Ταυτοχρόνως, παρότρυνε τον Νίκο Παππά «αν έχει υπόψη του κάποιον άλλο που ενδιαφέρεται ευχαρίστως να το πει».

ΣΥΡΙΖΑ: Ζήτημα υπερσυγκέντρωσης

Προηγουμένως, ο Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι τυχόν εξαγορά της FORTHNET-NOVA με την καταβολή ποσού μόλις 45.000.000 ευρώ και με κούρεμα των χρεών της εταιρείας σε ποσοστό 80%, εγείρει ζητήματα υπερσυγκέντρωσης στον χώρο των media. Διότι ο κ. Μαρινάκης έχει εφημερίδες, ραδιόφωνα, δορυφορική τηλεόραση, τηλεόραση επίγειας εκπομπής και έχει και ποδοσφαιρική ομάδα. Ιδίως για το ζήτημα στον χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Παππάς είπε ότι η πολιτική ηγεσία δεν έχει δικαίωμα να παριστάνει πως δεν συμβαίνει τίποτα, διότι αν επισυμβεί η εξαγορά, τότε «η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα ελέγχει τα ταμεία των άλλων ΠΑΕ», δεδομένου ότι οι ΠΑΕ της α΄κατηγορίας έχουν έσοδα που στο 80% έως 90% προέρχεται από τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η πρόταση για την ΕΡΤ

Επίσης, ο κ. Παππάς επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να παρέμβει η ΕΡΤ στην εξαγορά της FORTHNET-NOVA αξιοποιώντας μέρος του αποθεματικού της, δεδομένου ότι η ΕΡΤ δεν έχει καμία προτίμηση ποιος θα κερδίσει το πρωτάθλημα και συνεπώς είναι “ουδέτερη”. «Θα έχουμε την Alter Ego, συμφερόντων του κ. Μαρινάκη να ελέγχει ταμεία των άλλων ΠΑΕ. Να λέει, δηλαδή, κάτσε χάσε 3-0 και μετά θα πληρωθείς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τα νομικά εργαλεία για να ζητήσει τη γνωμοδότηση της επιτροπής Ανταγωνισμού.

Απαντώντας ο υπουργός, σχολίασε και την πρόταση εξαγοράς της FORTHNET-NOVA από την ΕΡΤ. «Την δέχομαι ως ανέκδοτο. Εμείς ψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι θα κάνουμε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Ακούσατε εμένα, τον κ. Βορίδη, τον κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται στον ελληνικό λαό κρατικοποιήσεις, κύριε Παππά; ‘Αρα να το ξεκαθαρίσουμε, εσείς κατεβήκατε με τη δική σας ατζέντα στις εκλογές και εμείς με τη δική μας. Ο ελληνικός λαός μας ψήφισε να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει ανάποδα από αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αγόρασε με την ΕΡΤ τη FORTHNET.

«Εσύ, ο Παππάς που μου κάνεις και την ερώτηση, γιατί δεν έβγαζες το αποθεματικό της ΕΡΤ να αγοράσει την FORTHNET, αφού ήταν τόσο εύκολο;», διερωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: «Όχι μόνο δεν κάνατε αυτό, αλλά βάλατε 10% επιπλέον φόρο στη συνδρομητική τηλεόραση, καταστρέφοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας την αξία της συνδρομητικής, έναντι των ανταγωνιστών της στο εξωτερικό. Αντί δε να χρησιμοποιήσετε τα λεφτά του αποθεματικού της ΕΡΤ για να αγοράσετε τη FORTHNET, πήγατε και μοιράσατε -εσείς; η διοίκηση της ΕΡΤ; καλό θα ήταν να ερευνηθεί αυτό από κάποιον εισαγγελέα- χρήματα σε ποδοσφαιρικές ομάδες, με κριτήρια που δεν μπορώ να καταλάβω, και η μια ομάδα έπαιρνε 5 εκατομμύρια και η άλλη ομάδα έπαιρνε 1 εκατομμύριο».

“Προσωπικό παιχνίδι με τις ΠΑΕ”

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγε να δώσει 68.000.000 ευρώ στις ομάδες ποδοσφαίρου, “χρήματα του ελληνικού λαού” και τα οποία, εφόσον θα δίνονταν μέσω της ΕΡΤ, θα ξεπερνιόταν και η απαγόρευση που έχει επιβάλει η ΕΡΤ για τις κρατικές ενισχύσεις. «’Αρα, πήγατε να κάνετε προσωπικό παιχνίδι με τις ποδοσφαιρικές εταιρείες, με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Και έρχεστε -ενώ έχετε αυτό το παρελθόν- να μου κάνετε ερώτηση. Πρέπει εσύ ειδικά, εσύ ο Νίκος Παππάς, όταν αυτό το θέμα συζητιέται στη Βουλή, να μην είσαι καθόλου εδώ. Να είσαι στο απέναντι κτήριο. Τόσο λερωμένη έχεις τη φωλιά σου», είπε ο υπουργός.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση δήλωσε σήμερα, δια του υπουργού, ότι το ζήτημα εξαγοράς της FORTHNET NOVA είναι ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία εμπλοκή, είναι ιδιωτικό θέμα μεταξύ εταιρειών, δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση και δεν θα αγοράσει την εταιρεία η ΕΡΤ.

«Είναι περισσότερο πιθανό η ορθοδοξία να συνεννοηθεί με τον καθολικισμό, παρά να ανακτήσει τη σοβαρότητά του ο αξιότιμος υπουργός Ανάπτυξης», σχολίασε ο Νίκος Παππάς που επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης και τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρχε ο συγκεκριμένος ενδιαφερόμενος που «έχει εξόφθαλμη σύγκρουση συμφερόντων και στον χώρο του ποδοσφαίρου και στο χώρο των media».

Για την αγορά των δικαιωμάτων των ομάδων της Super League, ο Νίκος Παππάς είπε ότι «θα μπορούσε η ΕΡΤ να υποκαταστήσει τον ιδιωτικοποιημένο ΟΠΑΠ», καθώς «ο ΟΠΑΠ, που ιδιωτικοποιήθηκε από τη ΝΔ, όταν πλήρωνε τις ΠΑΕ δεν περίμενε να βγάλει από τη διαφήμιση, διότι τα λεφτά ήταν των φορολογουμένων. Όπως λεφτά των φορολογουμένων είναι και τα χρήματα με τα οποία ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι τράπεζες, για να κουρεύουν σήμερα δάνεια της FORTHNET, για να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας».

Η “σκευωρία”

Ο κ. Παππάς σχολίασε ότι το ύφος της ομιλίας του υπουργού μοιάζει απολογητικό, για να του απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης: «Εμένα, κύριε Παππά, αν και ονειρευόσασταν να με δείτε κατηγορούμενο -και όπως αποδεικνύεται κάνατε τα πάντα, και με σκευωρίες, για να με δείτε κατηγορούμενο- δεν τα καταφέρατε. ‘Αρα απολογία εγώ σε εσάς δεν θα δώσω. Απολογίες θα δούμε ποιοι και πως θα δώσουν στην προανακριτική. Είστε αυτοί που ελέγχεστε, από την προκαταρκτική και από τρεις εισαγγελείς, ότι στήσατε σκευωρία κατά των πολιτικών σας αντιπάλων, άρα να είστε προσεκτικοί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε επίσης