Μία κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου «ενόχλησε» και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την Άγκυρα
Μπορεί να μην αναλύθηκε όσο θα έπρεπε, μια και όλη η προσοχή τους τελευταίους μήνες συγκεντρώνεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως μία κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου «ενόχλησε» και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την Άγκυρα.
Η συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ για τη δημιουργία διεθνούς εκπαιδευτικού κέντρου πτήσεων στην Καλαμάτα αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει στη γραμμή των προκλήσεων.
Η συμφωνία εντάσσεται στο μνημόνιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας με το Ισραήλ και αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη συμφωνία για αμυντική προμήθεια μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας μέχρι σήμερα, η οποία εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Έχει ως γνώμονα τα κοινά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και αυξάνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας.
Η συμφωνία αυτή ουσιαστικά ισοδυναμεί με μία «καθαρή» απάντηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αμετροέπεια της Άγκυρας για μία σειρά λόγων :
- Φέρει ισχυρό στρατηγικό αποτύπωμα, καθώς διευρύνεται και ενισχύεται η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Ήδη, οι σχέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή αεροπορία είναι στενές και αποτελούν ισχυρότατο πυλώνα της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας
- Εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και τον στόχο της δημιουργίας διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος
- Επιλύει άμεσα και για 20 χρόνια τα προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών μέσων και έχει κόστος 1,375 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν σταματά εκεί σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς αντιλαμβάνεται ότι οι μήνες μέχρι και την 25 Μαρτίου όταν και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι κρίσιμοι.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει το πρώτο του ταξίδι εκτός συνόρων για το 2021 στην Λισσαβώνα. Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, με πολλούς πλέον ευρωπαίους ηγέτες να καταλαβαίνουν μέρα με την μέρα ότι η Άγκυρα θίγει όχι τα ελληνικά αλλά τα ευρωπαικά συμφέροντα με την συμπεριφορά της.