Αρχική Πολιτική Διεργασίες για την πρώτη επίσημη επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Διεργασίες για την πρώτη επίσημη επικοινωνία Μπάιντεν-Μητσοτάκη

Από antwnio

Δεν ξεκινούν από το μηδέν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις – Η Ελλάδα είναι κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή

Χαμόγελα κυριαρχούν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι ισχυροί δεσμοί του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου με την ομογένεια αλλά και οι παλιότερες θέσεις του, υπέρ των ελληνικών συμφερόντων κάνουν την κυβέρνηση να μην κρύβει την ικανοποίηση της.

Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή. Άρα η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδα δεν αρχίζει από το μηδέν.

Παρά τις διαφορετικές οπτικές, σε πολλά ζητήματα η συνεργασία της Ελλάδας με την απελθούσα κυβέρνηση Τραμπ απέφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά εγκαταλείφθηκε η πολιτική των ίσων αποστάσεων και υπήρξαν ξεκάθαρες καταγγελίες της τουρκικής προκλητικότητας από την Αμερική.

Πεποίθηση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι με τη νέα ηγεσία η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη. Ο νέος Πρόεδρος -όπως ανέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός- είναι ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας και τις ευαισθησίες της, ενώ πορεύεται με σύνεση και σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ήδη αναζητείται ημερομηνία προκειμένου να υπάρξει η πρώτη επίσημη επαφή Μητσοτάκη Μπάιντεν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία μέσα στο επόμενο διάστημα όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, με βασικότερο όλων την τουρκική προκλητικότητα. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα το πότε θα γίνει αυτό, όμως υπάρχει η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δε θα αργήσει.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για το ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών με αφενός αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά συνάμα δίχως αφέλεια.

Οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, το 2016 και στόχος είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν.

Οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και θα αφορούν το ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα διαφωνεί εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία -και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση- δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εντολή άλλωστε του πρωθυπουργού είναι σαφής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου.

πηγή vradini.gr

Διαβάστε επίσης